Genesis second handy - Praha

Rozhodla jsem se trochu zevrubněji prozkoumat pražské pobočky Genesis - jde o řetězec second handů, který se dá poměrně běžně najít na Moravě, ale v Čechách asi není nadsázka říct, že je docela vzácný. Nově si ale udělal i web a hlavně eshop (stovku za kus univerzální cena na vše). Díky vám se mi ale podařilo objevit už celkem 5 poboček jen v Praze! Navíc mají i pražské pobočky docela zajímavý systém stálých cen a to samozřejmě působí lákavě. Ale je tak lákavá i realita? To zkusím zjistit!



Obecně jde o krámky spíš čisté, s velkým výběrem hlavně dámského, ale i dětského a pánského. Mají vždy víc jak 1 kabinku a v těch na frekventovaných místech bývá po odpoledních solidně narváno. Mají také stálé ceny, kdy každý kus stojí tolik, kolik je nalepeno na výloze. Takže ne, neptejte se u pokladny!

Asi suverénně nejvytíženější pobočka je na Národní třídě, takže ano, kus od Národního divadla směrem Václavák. Konečně mu také opravili fasádu, takže snadno najdete. I na googlu již není ve dvou verzích. Oblečení je tam v docela slušném stavu, dají se najít i zajímavější značky, ale neočekávejte nic luxusního. Kus je tam po nedávném zlevnění zase za 99, což u leckterého sortimentu ujde. I když... Na Národce vám za tu stovku sice prodají třeba košili Vans, ale taky tílko Janina. A platit stovku za nošené tílko z Kiku? Jste upadli ne?! Za si to koupím nové! :D

Vpředu je pak malá část, kde je nějaké výběrové zboží - to berte ale spíš v uvozovkách, nic extra to není. Ceny jsou tam vyšší a každý kus má vlastní cenovku. Jestli si to dobře pamatuju, teď mě nakamenujte, kabinky na zkoušení jsou tu dvě vzadu prodejny. Najdete tu pánské, dámské, nějaké boty i kabelky. Zboží je sezónní a točí se tu poměrně rychle.





Toto je pobočka na Národce a co jsem našla - dvoje pěkné letní šatičky, které za tu stovku měly ale tu nepříjemnou vlastnost, že jedny měly krátkou podšívku a druhé do modra ze ZARA byly zase na léto dost "hutné".


Druhý Genesis, který bývá fakt narvaný, je kus od výlezu z červeného metra C, stanice I. P. Pavlova. Půjdete nahoru podél tramvaje a dojdete na Tylovo náměstí (mají tam pravidelně pestré trhy) a tam se dáte přes náměstí do prava. V horním pravém rohu to je. Nedávno tam zdražili na 69 kč za kus. Bývalo 49 a to bylo jiné terno... Jsou tu dvě kabinky a věčně plné. Prodavačky tu reagují docela přecitlivěle, když neví, kolik kusů si berete vyzkoušet, tak to hlaste. Nevím no, asi se tu čorkaří, či co.

Zboží je tu dámské a docela dost pánského, víc bot a kabelek než na Národce mi přijde. Zboží mi vždycky přijde trochu nižší kvality - více žmolků a drobných vad, ale dá se tu najít stejná i lepší kvalita jak na Národce za menší peníze. Zboží se opět docela dost točí. Je tu velké množství triček a halenek a obvykle je řadí podle barev, takže se snadno hledá. Líbily se mi tu pánské košile (ale jako všude hlavně velikost L) a mají poměrně velký výběr třeba šatů, v zimě hodně kabátů a bund. Marné to tu bývá se sukněmi - málo a nehezké.

Tyhle dvě pobočky mají ale bohužel společné to, že je v nich fakt věčně narváno... Byla jsem tam už vícekrát a pokaždé se tam motá poměrně dost lidí i ve všední den dopoledne. Přitom zázemí není až tak dobře dimenzované - dvě kabinky, úzké uličky. Asi nepočítali s takovým návalem. Zase ale je to v obou případech slušný a nezasmrádlý sekáč.






A tady už je moje oblíbenější pobočka na Tyláku - přijde mi o něco větší, velikost výlohy klame. Úlovky jen tak rychle botky Mohito, hezké šedé skater šaty a super plesovky a to růžovo nemusím, ale spodní lem totálně zlitý asi od vína a jestli se to vypere, kdo ví. Ale zase za 50 korun, to když koupí menší slečna, zastřihne a nechá si to obšít, tak fakt udělá parádu za zlomek běžné ceny.


Další oblíbená pobočka je v Jindřišské ulici - je to překvapivě kus od Václaváku směrem k Jindřišské věži (je tam taky synagoga). Pro nejjednodušší orientaci - je to ta ulice od Hlaváku dolů, když půjdete zhruba prostředkem parku z hlavního východu. Genesis je tam na rohu budovy vedle kostela, před ní je tram vedení. Ostatně díky tomu to tu hodně lidí zná. Prostě u nádraží. Kus tu stojí nově 99 kč, výběr velký a tři kabinky na zkoušení.

Dají se tu najít poklady (třeba šortky Meatfly), ale taky pěkné faily... Třeba tílko Tally Weijl s visačkou 79 korun ze slev si tam můžete za těch 99 teda koupit :D To opravdu působí směšně! Takže to chce hledat. A co - trička a šátky stejně nemá smysl kupovat za víc jak 20 v Textile house ve výprodeji. V zimě jsou tu dost vybavení tunou různých bund a kabátů. Jinak mají i dost pánského, nějaké rozmanité botky. Všechno je to ale spíš mix levných značek. Různě zachovalé, něco nové, něco takové už zašlé. Mají tu dokonce knížky a něco i slušná beletrie, kromě kabelek pak i psaníčka. Chce to se přehrabovat, ale je to tu velké (celé tři místnosti s věšáky) a dá se opravdu najít leccos pěkného.







Trochu zastrčená je pak zajímavá pobočka v ulici Palackého (spojka Vodičkovy a Jungmannovy), je v přízemí jediného nápadně vyčnívajícího funkcionalistického domu v ulici. Není to daleko od Můstku a jen kousek od sekáče Druhá Vlna ve stejné ulici a taky od Národky, kde je další Genesis a Textile house. Takže je to opravdu "lajna" sekáčů, která stojí za návštěvu. V téhle pobočce je opět vše za 99 korun. Určitě se to i vyplatí!

Trička nemá smysl tam kupovat, ale bundy, šaty, saka, boty... všeho mají fakt dost a ve výborné kvalitě, sem tam i visačka! Ten sekáč je ohromný, má horní patro s ochozem a pod ním ještě jedno menší patro. Je vybavený i rozměrnými botníky, velkou policí na kabelky a knihy. Knihy spíš brak, ale sem tam klasika (ačkoli na ty doporučju antikvariát ve Valentínské). Kabelky dokonce občas fakt jako nové a pěkné! Opravdu jsem zírala, je to tam vážně výborně vybavené a dobré věci. Na Národku to teda nemá. Navíc k tomu 4 kabinky i se záclonkou nahoře.






A konečně poslední Genesis v Praze - a já teda doufám, že už opravdu poslední, protože Genesisy nejsou ve většině případů na google mapách a vlastní web si pořídily nedávno. Tahle pobočka vás potěší, protože je z těch pražských nejlevnější a nachází se v ulici Vinohradská v podstatě kousek za Národním muzeem. Hned naproti v ulici je také pobočka charitativního sekáče a bazaru Sue Ryder. A aktuálně tam už i jezdí tramvaje :D

Kus je tam za suprových 59 kč! Mají tam dvě kabinky, je to docela velký sekáč vybavený hlavně dámským, něco pánského a dokonce i dětským a nějakými knížkami a hračkami. Kvalita zboží je nahoru dolů, něco s nějakou vadou nebo z hrozného materiálu, ale za ty peníze se tam dají naít poklady. Třeba po prohlédnutí šatů jsem našla krásné růžové plesovky - ok, sice L-XL odhadem, ale stejně. Za 59 to chceš! Leccos je i lepších značek, už jsem našla i košili Calvin Klein. Dají se tam najít kabelky i botky, sehnat tam starší plesovky, které vyloženě neurazí nebo starší vlněné kabáty. Prostě poslední záchrana. Opět hafo triček a halenek řazených podle barev a tak dále... Opravdu jsem byla mile překvapená a přijde mi, že na Národce, kde je to dražší, to není o nijak moc větší terno.



Tohle jsou už snad všechny pobočky Genesis, které můžete v Praze najít. Když to shrnu, doporučuju zatím určitě nejvíc tu v Palackého. Pokud chcete trička/halenky/košile, tak na Vinohradskou, kde je dostanete levněji. Na Národku nechoďte, tam to ženské stráášně vymetají, jak je to po ruce, včetně cizinek. Celkově... Genesis není špatný sekáč, je čistý, má dost zboží, které se točí, ale chce to hledat, abyste našli opravdu dobrý kousek.

Vybírat doporučuji opravdu pečlivě - dávejte si pozor na vady, které se na zboží vyskytují! Zkoušejte, jen buďte trpěliví - bývají i fronty, a pokud vám nevyhovuje, počkejte si na něco jiného, zboží se rychle obmění. Ale v zásadě je to spíš dobrý sekáč s přiměřenými cenami, který určitě stojí za vyzkoušení, jestli máte cestu kolem. Adresy všech Genesis sekáčů najdete přímo v SEKÁČOVÉ MAPĚ (klik!).


PS: Článek finálně editován 11.11. 2018 poté, co jsem konečně prošla všechny pobočky. Díky vám všem za pomoc s hledáním! :) K tomu 28.7. 2021 přidána aktualizace o cenách po zlevnění na pobočkách v Jindřišské a Národní.

Komentáře

  1. Dobrý den, velká škoda, že tento obchod není v Plzni. Textile house v Plzni nutně potřebuje konkurenci. Nejen ve zboží a cenách, ale hlavně v personálu. Neochota vedoucí vietnamky a prodavaček.

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Populární příspěvky z tohoto blogu

Nová mapa second handů - kde všude můžete nakupovat z druhé ruky?

Second hand market - Flora/Vinohrady