Jak nakupovat na Vinted? Tipy 2021

Sháníte zajímavé oblečení, nebojíte se nošeného, ale nechcete chodit do sekáče? Tak potom určitě znáte Vinted. Platforma s původním názvem Votoč-Vohoz se od svých začátků hodně změnila a po několika letech jejího užívání jsem si řekla, že sepíšu nějaké tipy, jak na Vinted přežít, nakoupit i prodat v novém desetiletí.

Po delší pauze jsem se vrátila k nákupu oblečení na Vinted především z důvodu, že mám menší úchylku na módu, která není už delší dobu v souladu s aktuálními trendy a mé zpoždění za současnou módou se nadále prohlubuje :D Ale i pro vás, kteří nemáte tento problém, může být Vinted fajn místo... Základní návod na nakupování a prodej na Vinted najdete na jejich webu. Já ale přináším tipy z několikaleté zkušenosti...


Tipy na nákup?

  • Nové věci z loňské kolekce za půlku a méně - Vinted je místo pro lidi s nemocí zvanou impulzivní nákupy, mají asi zbytečně moc peněz a nevadí jim kupovat si věci nové, aby je pak hodili do skříně a nevzali ani jednou na sebe... nerozumím tomu a nemá smysl vypisovat proč je to špatně, ale pokud vy sháníte něco z HM a ZARA a nechcete za to dát původní cenu, na Vinted to dost možná najdete i za třetinu a na rozdíl od vašeho lokálního sekáče to bude úplně nové... 
  • Vintage oblečení levněji, než ze specializovaného sekáče - pokud nemáte nervy a čas na hledání vysněného true vintage kousku v sekáči, doporučuju si na Pinterestu udělat nástěnku s vašimi vysněnými typy oděvů a pak tak ob den kontrolovat dané kategorie na Vinted. Mně se podařilo takhle několik věcí najít do 2-3 týdnů... v sekáčích jsem přitom měla problém je najít třeba i několik let, nebo byla cena nejméně o stovku vyšší. Na druhou stranu, když přijde na kostýmy nebo historické repliky (korzety apod.), Vinted je často extrémně drahý.
  • Slevu si můžete vyčekat - Pokud se v nabídce objeví něco pěkného, ale vám to přijde příliš drahé, hoďte to do oblíbených a počkejte pár dní/týdnů. Lidé na Vinted se chtějí věci zbavit a už několikrát se mi stalo, že déle neprodaný kus zlevnili téměř okamžitě poté, co jsem si ho přidala do oblíbených. Pokud je pro vás něco drahé, nebojte se počkat. Na druhou stranu, pokud je daná věc za rozumnou cenu a v super kvalitě, doporučuju se pro koupi rozhodnout do dvou dní, aby vás někdo nepředběhl. (Sledujte, kolik lidí má danou věc také v oblíbených...)
  • Pozor na "značkové" - Vinted se stal místem, kde se primárně přeprodává "butikové" nebo "značkové" zboží, ale před touhle kategorií bych ráda důsledně varovala. Už jsem narazila na uživatelky, které přeprodávaly věci z Wish/eBay nebo nekvalitní pseudoznačky jako Made in Italy a Shein a tvrdily, že jsou to věci z kdejakého luxusního a originálního butiku, nebo prodávaly populární značky jako Calvin Klein a Levis za vyšší cenu, než za kolik koupíte nové na oficiálním eshopu! A mám silné podezření, že se na Vinted vyskytují i holky, které si kupují velmi luxusní oblečení za peníze velmi pochybného původu (prostituce, krádeže, přítel je mafián a pere přes ní peníze apod.). Vždy si tedy u značkových věcí kontrolujte jejich aktuální ceny v eshopech, doklady pravosti značky a taky si kontrolujte, kdo je zač ten, kdo je prodává! Protože normální lidi fakt nemají peníze na to každý měsíc vykoupit čtyři butiky na Pařížské, aby tím zásobovaly svůj Vinted účet.
  • Pozor na "staré" - Na Vinted je vidět, před jakou dobou byl předmět vystaven a tuto dobu doporučuji kontrolovat. Věci vystavené před pár dny mají obvykle tu výhodu, že jsou uživatelé na příjmu, věc mají u sebe a rychle ji odešlou. Ale už se mi nesčetněkrát stalo, že jsem si psala o věc vystavenou před rokem a daný člověk i přesto, že ji z Vinted nesmazal, už ani nevěděl, kde a zda ji vůbec má. Raději tedy kontrolujte nové přírůstky v kategoriích, než se hrabat v archivu. Bývá to velmi často ztráta času na dohadování se.
  • Ne vše nové je opravdu nové! - Uvedený stav věci nemusí odpovídat realitě, takže opravdu  pečlivě kontrolujte fotky a nekupujte zboží špatně nafocené. Pokud chcete koupit něco nenošené, kupujte jen věc s viditelně vyfocenou visačkou, protože leckdo si pod slovem nové představuje taky "3x prané".
  • Nekupujte špatně nafocené věci! - Důrazně varuju před naivní představou, že z rozmazané fotky v šeré chodbě určitě přesně víte, jak daná věc vypadá. Kupujte jen věci focené na denním světle, ideálně s uvedeným složením a fotkou detailu látky. Zbytek zahoďte, i kdyby jste tu danou věc zrovna kdo ví jak chtěli. Jakmile není věc vidět celá nebo není vidět jasně, je tu příliš velké riziko, že vám přijde něco úplně jiného, než jste si představovali (nejen kvalitou, ale hlavně třeba materiálem a střihem). Raději si pár týdnů počkejte, než se objeví něco podobného od jiného prodejce, který nefotí na kalkulačku...
  • Preferujte prodejce s více pozitivními hodnoceními - Beru to tak, že pokud máte 50 a více hodnocení s 5 hvězdičkami a nikdo se nezmiňuje o žádném problému, tak si od vás můžu v klidu koupit úplně cokoli... Pokud chcete nakoupit od někoho bez hodnocení, raději si kupte něco do max 200-500, abyste nelitovali peněz, kdyby se ukázalo, že daná osoba buď nepošle nic nebo v úplně jiném stavu, než udává.
  • Lidé mají jiné standardy - Já mám laťku jasnou. Rozhodně nenosím věci žmolkaté (tak od čeho je odžmolkovač?), s odřenou látkou nebo látkou, na kterou se lepí chlupy, nesnáším sepranou černou (pokud to nebyl záměr) a trička a košile, které jsou tak tenké, že jsou poloprůhledné. Většina lidí v této zemi ale bere takové oblečení za běžnou součást svého života a vystaví je na Vinted označené jako stav "velmi dobré". Berte to při nákupech v potaz...


Tipy na prodej?

  • Ideálně si předem připravte účet na Zásilkovně - což vyžaduje stáhnout si jejich aplikaci a svěřit jí číslo své platební karty, což nemám důvěru dělat ani já. Dříve bylo běžné posílat oblečení přes Českou poštu (podotýkám, že vše, co jsem poslala, vždy došlo), dneska uživatelé Vinted využívají téměř výhradně Zásilkovnu, nebo dokonce PPL u dražších kusů. Výhody Zásilkovny jsou jasné - například lepší otevírací doba výdejen, lepší informování o dodání a taky možnost pohodlného poslání ze Slovenska. 
  • Pokud začínáte, získejte si kladné recenze - nejrychlejší způsob získání recenzí je si něco od někoho koupit a pokud recenzi nedodá, dodatečně o ni poprosit. Bude to asi rychlejší, než čekat, že od vás někdo koupí a budete mít recenzi od kupujícího. S kladnými recenzemi okamžitě získá váš účet na důvěryhodnosti a prodej poroste.
  • Vykašlete se na osobní předání - dle mého vám to ušetří hafo času na domlouvání se a času s cestou. Na poště se můžete stavit cestou z práce a nemusíte nic řešit. Osobní předání ostatně vyžaduje stejně platit za lístky na MHD, vlak, benzín... a to vám klidně vyjde dráž než pošta.
  • Neobtěžujte se s neprodejným - opraná trička a vzorované košile z New Yorkeru, sako bez knoflíku apod. ... neobtěžujte se na Vinted fotit věci, které nejsou jako nové nebo od žádané značky. Pokud daná věc není ve stylu, jaký má oblečení momentálně prodávané (ať už nové kolekce nebo trendy ve vintage fashion), vzdejte to. Nafotit a nacpat něco s trochu slušným popiskem na Vinted stojí dost času a typicky se vůbec neobtěžuju s prodejem ničeho, co nemůžu nacenit alespoň na 200. Ideální jsou nové nebo jako nové šaty (hlavně společenské), sukně, jednobarevné košile, krajkové bralety a fajn jsou věci, které mají určitou vůli ve velikosti (pružná látka, guma v pase), takže se kupující nemusí bát, že jim to nebude. Speciální kategorie jsou boty, ale jdou prodat - zvlášť kožené, luxusní nebo obecně společenské.
  • Foťte na denním světle a přidejte složení látky do popisu - co mi typicky chybí u ostatních uživatelek je ostrý detail látky v jasném světle, uvedení složení látky a fotka celku (ano, někdo fotí šaty tak, že vyfotí jen horní půlku...), přičemž ideální je fotit na postavě nebo manekýně, aby byla lepší představa o střihu. Pro mě je to rozhodující při nákupu, protože jinak riskuju, že koupím něco, co mi vůbec nesedne. Zvlášť pokud k tomu přidáte alespoň 1-2 rozměry (prsa/pas/délka), tak vás rázem nemůže nikdo obtěžovat s dotazy a pak koupi odmítnout... 
  • "Značkové" a geek prodáte vždy - Nejrychleji se zbavíte věcí populárních značek za zlomek ceny, takže pokud máte doma nějaké Levisky, tričko či mikinu s logem... bez obav to hoďte na Vinted. Jakmile je na tom napsáno Calvin Klein, Guess, Hugo Boss nebo Levis, lidi vám urvou ruce. Platí to už asi třetí rok a očividně tenhle trend ještě chvíli nebude ustupovat... Stejně tak luxusní značky nebo značky nedostupné v ČR. Celkem spolehlivé byly také motivy seriálů a filmů, které jednou za čas vždy shání nějaký fanda. Dnes je ale problém, že některé tyto motivy už prodávají každý rok různé fast fashion značky a prodat tričko s motivem Harryho Pottera je tak dneska trochu marné, když si můžete nové koupit v Sinsay za stovku...
  • Nahrajte věci znovu, pokud se neprodají - máte-li problém něco prodat, uložte si popisek a fotky, věc smažte a nahrajte znovu. Je to rozhodně lepší a levnější, než si platit na Vinted propagaci šatníku a funguje to skvěle. Vaše oblečení se opět dostane ve vyhledávači na první stránky a osloví víc lidí.


Vinted je dneska spíš taková pračka na peníze pro holky, které jsou postižené nakupováním triček s logy nebo si vydržují "přítele", kteří si je uplácejí luxusními dárky... Ale leccos se tam dá pořád koupit i prodat. A moudro na závěr - víte, že Vinted začal už v roce 2008 a je původně Litevským vynálezem? Votoč vohoz byl naopak původně skutečně český vynález z roku 2011 a Vinted ho pouze odkoupil... A fajne video na téma zkušenosti s nákupy na Vinted najdete na Youtube u Lilian Voss, se kterou teda musím z valné většiny jen souhlasit.

Komentáře

Okomentovat

Populární příspěvky z tohoto blogu

Nová mapa second handů - kde všude můžete nakupovat z druhé ruky?

Second hand market - Flora/Vinohrady

Genesis second handy - Praha