Jak sehnat vintage módu v Nizozemí? (a Belgii)

Chystáte se do Holandska... tedy Nizozemska... a chcete se kromě muzeí a kanálů projít i second handy? Nakupovat oblečení z druhé ruky jde všude. Ale každá země má trochu jiné cesty, kterými se k němu dá dostat. Nizozemí je v tomhle specifické, ale pro hledače vintage pokladů a milovníky bazarů určitě přívětivé! Něco o tom vím a tak mám pár tipů, jak se rychle zorientovat, kam zajít a odvézt si něco zajímavého domů.


V Nizozemí existuje báječný koncept obchodů, který si zamilujete. Říká se mu KRINGLOOP - což odkazuje k uzavřené smyčce, okruhu, cyklu. Obchody velikosti od maličkých krámečků v postranní ulici po velké skladové haly přijímají dary, které pak za rozumné peníze prodávají. Holanďané tak tímto způsobem recyklují různé své statky - knihy, LP desky, nábytek, dekorace, oblečení, nádobí i další věci do kuchyně. Použitelné věci se nevyhazují ale točí mezi lidmi než doslouží - kruh se uzavírá. 

Pokud tedy míříte do země tulipánů, zadejte si do google map kouzelné heslo kringloop nebo kringloopwinkel a najděte si ten nejbližší ve vaší zamýšlené destinaci. Stejný koncept funguje i v sousední Belgii. Jejich seznam najdete i ZDE na webu.


Google translate rozšíření do prohlížeče vám pomůže se v mapě vyznat. Jak vidíte, v předměstích Amsterdamu je vyžití rozhodně víc než v historickém jádru...


Co vám ale jistě vyrazí dech - na české poměry alespoň - je give-away shop. Tedy místo, kam si prostě přijdete a zadarmo odnesete cokoli vám padne do oka. Tenhle koncept vedou v Nizozemí neziskovky a dobrovolníci, můžou to být malé zapadlé garáže i komunitní centra. Hledejte je pod názvem WEGGEEFWINKEL a doporučuju si do nějakého zajít. Už jen pro ten zážitek! Co by jiný vyhodil, druhému udělá radost a poslouží. Najít můžete hlavně knihy, věci pro děti, ale i solidně divoké vintage kousky oblečení. Je to paběrkování - jestli vás to baví, doporučuju všemi deseti jako skvělou zábavu.

Bazary a second handy najdete i pod pojmy jako reshare store (tam i u nás je provozuje Armáda spásy) nebo přímo second hand. Tweedehans je pak v překladu second hand, v Nizozemí tam najdete často knihy a nábytek, lepší hledat pod tweedehans kleidingwinkel a jejich seznam je na webu ZDE. Samozřejmě existují i bazary oblečení zaměřené čistě na dětské.


Moje zkušenosti s lokálními kringloopy a weggeefwinkely jsou na to, že je to pro mě cizina, docela široké. S českými vetešnictvími, antiky nebo zastavárnami se to určitě nedá srovnat - jak prodejní plochou, cenami i zbožím. Sortiment je ohromný, za celkem rozumné peníze (nebo nejhůř nejsou dražší než nové) a nikdy nevíte, co zajímavého najdete. Minimálně je to fascinující exkurze do obsahů místních domácností. Od hudebních nástrojů, ohromných váz, IKEA talířů, po kukačkové hodiny, gauče a kancelářské židle...

Co vás možná zaujme, že krámky typu second hand fungují v Nizozemí i na květiny (pod pojmem plantenasiel). Kytičky si tu můžete vyzvednout za minimální poplatek a starají se o ně často dobrolvolníci a zisk jde pouze na údržbu obchodu. A milovníky knih zase potěší neuvěřitelné množství knihobudek. Jestli jedete do Amsterdamu, možná nečekejte, že najdete skvělé vintage oblečení... ale vintage knížky určitě! A Nizozemci rádi čtou i v angličtině, takže panikařit nemusíte. Dokonce jsem v knihobudce v univerzitním kampusu našla i knihu českou :) 

Tyhle Amsterdamské knihobudky jsou zrovna poloprázdné... ale potkávala jsem i pěkně přetékající a to ob každých pár ulic!


A kam zajít? No jako všude... Nechat se vyklopit v Amsterdamu z autobusu na hlavním nádraží a vyrazit do centra je přesně to, co byste neměli dělat, pokud chcete zažít krásu Nizozemí. A tuplem ne, pokud chcete nakupovat z druhé ruky. Vydejte se vždy podle mapy na předměstí nebo rovnou do větších, ale méně turisticky exponovaných měst. Nemůžu přitom nepozvat do Utrechtu, kde najdete ty "holandské krásy" na pětníku, pěkně pohromadě a s mnohem méně turisty - kanály, květiny, historické domy... a samozřejmě kringloopy! 


Jak se hrabe v Utrechtu se můžete podívat i v tomto vlogu...


Jistě, možná vám přijde, že jste nejeli na dovolenou kvůli procházení sídlišť. Ale sekáče prostě jinde z principu ani být nemohou - potřebujete levný nájem a dost zákazníků. Zároveň mi hledání sekáčů na nizozemských předměstích hrozně otevřelo oči ohledně toho, jak se v téhle zemi vlastně žije. Ostatně v centru Prahy taky nenajdete reprezentativní vzorek české populace, ale na Jižáku uvidíte krutou realitu! :D A můžu říct, že za alespoň jeden výlet to stojí. Vynechte jedno muzeum a prozkoumejte skutečný svět.


Co navíc? Ať už budete pobývat v Nizozemí kdekoli a za jakýchkoli okolností, nezapomeňte pár věcí přidat do cestovního seznamu:

  • koupit si v místním supermarketu stroopwafel (oplatky s karamelem, v žádném případě nekupovat ve specializovaných cukrárnách - budou zbytečně předražené) a i tu nejzákladnější goudu (ta kilová balení se vždycky snědí, nemějte strach - i obyčejný "stolní sýr" je v Nizozemí výborný) 
  • vzít si hotovost (protože Albert Heijn fakt nebere jiné než nizozemské platební karty! nekecám, v Nizozemí je problém platit v některých obchodech standartními všude v Evropě přijímanými platebními kartami - poděkujete mi po návratu)
  • bundu do deště berte (a deštník nechte doma - fouká...)
  • krokusy a narcisy začínají kvést už koncem února (pokud chcete vidět krásu i na předměstí březen-duben je skvělá doba na cestování!)
  • rozhlížejte se na křižovatce DVAKRÁT! (cyklostezky jsou v Nizozemí jako silnice - cyklisté na nich mají absolutní přednost a pokud do nich vstoupíte bez rozhlédnutí, se zlou se potážete!


Tohle je ranní špička cyklistů na semaforu - kolo je tu základní dopravní prostředek a i na vzduchu to poznáte. Jen to chce dvojnásobnou opatrnost, když vybočíte z chodníku. 


Mimochodem - jako Holandsko se označují jednotlivé regiony, Nizozemí je správný název celé země. Ale ať už tomu říkáte, jak chcete, užijte si pobyt v zemi, kde na kole a pěšky dojdete všude a hlavně v zemi, kde je prostor pro člověka hodnotnější než pro auto a lidé mají vztah k znovupoužití a recyklaci věcí.

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Nová mapa second handů - kde všude můžete nakupovat z druhé ruky?

Second hand market - Flora/Vinohrady

Genesis second handy - Praha